מאקספלורציה לטכנולוגיה:

למה הקנדים מוכנים להשקיע בחברות טכנולוגיה?

איך המאפיינים הייחודיים של קנדה כארץ עתירת מחצבים, הופכים אותה לכר פורה לחברות טכנולוגיות שמחפשות לבצע הנפקה ולהפוך לציבוריות? • שיחה פתוחה עם רוני יגרמן, שותף מייסד ב-EXITEAM

"קנדה ארץ עתירת משאבים – גז, זהב, נפט – אין מחצב שלא תמצאו שם" מסביר רוני יגרמן, שותף מייסד ב EXITEAM. "הדרך לממן חיפוש מחצבים עוברת בשוק ההון. כך לאורך השנים נוצר מסלול מימון לחיפוש משאבים בקנדה שנקרא גם אקספלורציה". 

רגע, אפשר קצת הרחבה על המושג אקספלורציה?

"נדמיין שבאיזשהו חור, בהר נידח, 500 ק"מ צפונית למונטריאול יש זהב. או לפחות יש סימנים שיש. אולי שמעתי על זה מהאינדיאנים, אולי מהאסקימוסים – זה לא משנה. העיקר שאני חושב שיש שם זהב, ואז דבר ראשון אני מבקש זיכיון מהממשלה הקנדית, כדי לחפש זהב במקום הזה. במסגרת הרישיון, אני הולך לשלם לממשלה המקומית תמלוגים".

ואיך זה קשור לבורסה? 

"אז כדי שהעסק הזה יעבוד ואני אוכל  לחפש את הזהב, צריך מימון. מה הקנדים עושים? במקום לחפש משקיעים גדולים, הם בנו מערכת מוסדרת, שמאפשרת לגייס דרך שוק ההון כסף לנושא הזה. אגב, זה לא מוגבל רק לחיפוש מחצבים בקנדה. הגיוס בקנדה יכול להיות גם לצורך חיפוש בדרום אמריקה ובאפריקה. הבורסה של מונטריאול מובילה בנושא הזה בעולם".

איך מגייסים את הכסף? רוני מסביר שגורם חשוב בגיוס הכסף בקנדה הוא משקי הבית. 

"אלה עסקאות קטנות, שהן מצד אחד סיכון גבוה – של מצאתי, או לא מצאתי. המשקיעים הקטנים בקנדה, משקי בית ממוצעים לוקחים בזה חלק. הם מבינים שזה בסיכון גבוה. שאם לא מצאתי את הזהב – הלך כל הכסף. אבל אם מצאתי אני עושה פי 20 ופי 30 על ההשקעה שלי".

אז כל אחד יכול לגייס ככה בקנדה?

"בגדול כן, כל יזם בתנאים מסוימים, שהולך לחפש מחצב כזה או אחר, יכול ללכת לגייס כסף בשוק הקנדי. זה נמצא במקום שנמצא ג'וניור מרקט, בשווקים של חברות צעירות, כי הרגולציה שצריך לזה, היא לא כמו בבורסות הראשיות והגדולות כדוגמת הבורסה בתל אביב. 

אם לדוגמה, אני חושב שיש זהב בהר הנגב, ספק אם אני יכול לפרסם תשקיף ולגייס כסף על הדבר הזה. אבל בקנדה כן."

וכמה השוק הזה נרחב?

"בכל שנה מגויסים מיליארדי דולרים לדבר הזה. ומה שמכתיב את זה לא שוק המניות, אלא המחצבים עצמם. בשנתיים האחרונות המחיר של זהב עלה. ליתיום צריך לכל בטריה, בטח לחשמליות". 

"התפתחות נוספת שהתרחשה לא מזמן הייתה בתחום הלגליזציה של קנאביס. ב-2017 החליטה הממשלה הקנדית, שכדי לגדל קנביס צריך זיכיון. וכך בתוך שנתיים גייסו בקנדה 25 מיליארד דולר בסיכון גבוה ליותר מ-200 חברות". 

ואיך כל זה מתקשר לטכנולוגיה?

"באופן דומה לשוק האקספולרציה ושוק הקנביס, בשנים האחרונות עולה גם השוק הטכנולוגי. 

"סטארטאפים מגיעים למשקי הבית בקנדה, ומראים להם טכנולוגיה חדשה. הם מכירים את הרעיון של הון סיכון, ויודעים מה זה להשקיע במיזם שנמצא בסיכון גבוה, לכן יש פתיחות מאוד גבוהה לסטארטאפים ולחברות טכנולוגיה בקנדה". 

במילים אחרות, לקנדים יש כסף, הם אוהבים להשקיע ומבינים את היתרונות של השקעה בהון סיכון. חברות טכנולוגיה שעוברות תהליך נכון, יכולות למצוא בבורסה הקנדית כר פורה לצמיחה משמעותית ועל כך מעיד סיפורן של מרבית החברות הישראליות שכבר הונפקו שם בשנים האחרונות.

 

טבלת הביצועים של חברות הטכנולוגיה הישראליות בקנדה, נכון ל-9.9.21: